Skip to content Skip to footer

Stari Mikanovci primjer korištenja EU sredstava

Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića “Vedri dani” na adresi Školska 15 u Starim Mikanovcima je završena, nositelj projekta bila je Općina Stari Mikanovci, a partneri su bili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Energetskom obnovom Dječjeg vrtića “Vedri dani” povećana je toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, toplinska zaštita vanjskog zida, zamijenjena je vanjska stolarija, postojeći sustav pripreme PTV-a zamijenjen je sustavom koji koristi OIE, a zamijenjena je i unutrašnja rasvjeta.

– Željeli smo se iz prve ruke uvjeriti je li se sve ono što je projektom bilo predviđeno i ostvarilo u praksi. Izuzetno sam zadovoljan rezultatima, uštede su veće od 50 posto i to je ono najvžanije. Taj novac ostaje i on se može iskoristiti kako bi se u tom objektu još bolje živjelo i radilo. Ovo je klasični primjer kako se sredstva iz Europske unije na dobar način iskorištavaju. Zasigurno je to dobar primjer prakse, a prije samog obilaska imali smo radni sastanak na kojem je rečeno da je još projekata u pripremi. Općina Stari Mikanovci vrlo je aktivna sredina, koja se bori za svoje projekte, na prvom mjestu je svakako demografska obnova – rekao je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Mario Milinković, načelnik Općine Stari Mikanovci, zahvalio je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost što su ih prepoznali u svim projektima, a koji su uspješno realizirani.

– Realizirali smo energetsku obnovu zgrade Općine Stari Mikanovci i Dječjeg vrtića “Vedri dani”, a sada nas čeka obnova Šahovskog doma, za koju je potpisan ugovor i pokrenut postupak javne nabave, a realizacija počinje za tjedan dana, te Dom kulture. Vrijednost inveseticije za zgradu Općine je 220.000 kuna, za Dječji vrtić “Vedri dani” 550.000 kuna, a za Šahovski dom 630.000 kuna, što smo uspjeli realizirati preko Fonda, što se tiče energetske obnove. Potpisan je ugovor i za kante, što sufinancira Fond, za odvajanje otpada. Za sve te projekte mi dobivamo 60 posto, a za kante 85 posto. Što se tiče računa, oni su manji za trećinu nakon energetske obnove – rekao je Milinković.

U obilasku objekata bio je i Stjepan Čuraj, saborski zastupnik, koji je istaknuo kako je ovdje presudna sinergija lokalne zajednice, županijskih vlasti, Ministarstva i Fonda, te da, kad se svi udruže, sigurno ima više projekata i da ima potencijala.
– Sada su od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja išle višestambene zgrade, javne ustanove, dječji vrtići, no sljedeće godine očekujem da se otvore natječaji za obiteljske kuće. Ovakvi projekti donose ugodniji boravak i kvalitetnije usluge – rekao je Čuraj.

Autor: Mario Kokaj/Glas Slavonije

[su_box title=”550″ style=”soft” box_color=”#333333″ title_color=”#FFFFFF” radius=”3″ class=””]tisuća kuna vrijedna je investicija energetske obnove Dječjeg vrtića “Vedri dani” u Starim Mikanovcima[/su_box]

Skip to content