Skip to content Skip to footer

Stari Mikanovci: Održana 52. Mladost i ljepota Slavonije

U Starim Mikanovcima večeras je održana 52. priredba “Mladost i ljepota Slavonije”, a ovogodišnja Revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama okupila je osam djevojaka, šest snaša i sedam momaka.

U konkurenciji u kojoj su presuđivali detalji slavile su djevojke: 1. Andrea Talavanić, Semeljci, Osječko-baranjska županija, 2. Mirna Molnar, Stari Mikanovci, VSŽ, 3. Lorena Šebelić, Siče, Brodsko-posavska županija, snaše: 1. Marina Krizmanić, Brestovac, Požeško-slavonska županija, 2. Mirna Salopek, Ivankovo, VSŽ, 3. Anita Vukovarac, Prnjavor, Brodsko-posavska županija te momci: 1. Ivan Klobučar, Stari Mikanovci, VSŽ, 2. Ivan Miladinović, Koritna, Osječko-baranjska županija, 3. Filip Škariot, Pakrac, Požeško-slavonska županija.

Tako je odlučio Prosudbeni ocjenjivački sud u sastavu: mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci, Mirela Ravas, dipl. etnologinja i antropologinja, MKRH, Konzervatorski odjel u Osijeku i Marija Gačić, magistrica etnologije i antropologije, Muzej Đakovštine, Đakovo. A kao i uvijek odlučivalo se pomno i na temelju više elemenata. Važna je bila nošnja i svi pripadajući dijelovi, ali je važno bilo i znati nositi tradicijsko ruho, lijepo ga predstaviti i znati govoriti o svojem selu i kraju, o tradicijskom životu i kulturi.

Uz scenogafiju pod nazivnikom “Na drumu prid crkvom i školom” autora Josipa Kneževića, ovogodišnja priredba prošla je u znaku dugogodišnje tradicije školstva koje je u Starim Mikanovcima ušlo u 191 godinu jer je osnovna škola u tom mjestu utemeljena davne 1828. godine. Prva školska zgrada sagrađena je u središtu sela, pored crkve, a prvi učitelji bili su mještani, isluženi krajiški podčasnici i časnici.

Na početku večeri, tijekom koje je još jednom svim svojim bogatstvom i sjajem zablistala tradicijska slavonska baština, sve sudionike i goste u ime organizatora pozdravila je predsjednica KUD-a “Šokadija” Stari Mikanovci Anica Lekić. “KUD “Šokadija” i danas ponosno čuva i njeguje tradicijsku kulturu Slavonije plešući i pjevajući izvorne pjesme i plesove u Hrvatskoj i u inozemstvu. Sve što radimo prenosimo na naše najmlađe članove s ciljem daljnjeg očuvanja tradcijske kulture i baštine. 52. manifestacija “Mladost i ljepota Slavonije” potvrda je da su ondašnji inicijatori organizacije uspjeli u svome naumu. Mi smo danas ti koji je organiziraju, a već sutra će to biti naša djeca“, istaknula je Anica Lekić.

Dobrodošlicu svima uputio je i načelnik Općine Stari Mikanovci Mario Milinković, a u ime Vukovarsko-srijemske županije obratila se pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir.

U programu koji je vodila Helena Kostić, koja potpisuje i scenarij priredbe, uz domaći KUD “Šokadija” nastupila je i ŽPS “”Kraljice Bodroga” iz Baškog Monoštora, Glumci Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca te TS “Tamburaši za dušu”.

U ovim trenucima u dvorani OŠ “Stjepana Cvrkovića” u tijeku je tradicionalna večera i etno sajam, a dobra zabava, u to nema sumnje, potrajat će do jutarnjih sati, baš kao i prijašnjih godina.

52. priredba “Mladost i ljepota Slavonije” održana je uz potporu Ministarstva kulture RH, Vukovarsko-srijemske županije i Općine Stari Mikanovci.

Izvor: novosti.hr

Skip to content