Skip to content Skip to footer

Radionica: Sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama

Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijeli su Program energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj je Programa povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO 2  u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Istovremeno, planiranje ovakvih zahvata podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost.

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada neoštećenih u potresu predviđena je alokacija u iznosu od 80 milijuna eura dok je za energetsku obnovu obiteljskih kuća predviđena alokacija u iznosu od 120 milijuna eura.

Ovim natječajima podupirati će se mjere na poboljšanju energetske obnove zgrada sukladno Zakonu o gradnji (izrada potrebne projektne dokumentacije, energetski certifikat i/ili glavni projekt, povećanje toplinske vanjske ovojnice, unaprjeđenje tehničkih sustava zgrade,  grijanje/hlađenje/ventilacija/klimatizacija/priprema potrošne tople vode, sustav rasvjete, sustav automatizacije i upravljanja zgradom, uvođenje obnovljivih izvora energije), kao i horizontalne mjere (provedba novih/rekonstrukcija postojećih elemenata pristupačnosti, mjere ugradnje elemenata zelene infrastrukture, urbane održive mobilnosti i elektromobilnost).

Postotak subvencioniranja ovisit će o stupnju obnove, odnosno pojedinačne mjere na obiteljskim kućama podupirati će se  u iznosu od 40% prihvatljivih troškova, dok će se integralna energetska obnova podupirati do 60%, a dubinska i sveobuhvatna obnova do 80% prihvatljivih troškova – i za obiteljske kuće i za višestambene zgrade.

Energetska učinkovitost jedan je od strateških prioriteta Europske unije. U Hrvatskoj kao u i cijeloj Europskoj uniji gotovo 50% konačne potrošnje energije upotrebljava se za grijanje i hlađenje, od čega 80% u zgradama.

Kako bi se zainteresirani građani što bolje informirali o mogućnostima korištenja ovih sredstava te na vrijeme pripremili potrebnu dokumentaciju Općina Stari Mikanovci organizira radionicu Sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama koja će se održati 05.12.2023. u prostorijama Šahovskog doma Stari Mikanovci s početkom u 18.00 sati.

Ulaz je slobodan. Predavanja će održati Daniel Srb, dipl. ing., ovlašteni energetski certifikator

Skip to content