Skip to content Skip to footer

Grb i zastava Općine Stari Mikanovci

Grb_zastava

Krajem 2008. godine Općina Stari Mikanovci konačno je dobila svoj službeni grb i zastavu. Valja reći kako su Mikanovci bili jedna od doista rijetkih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja nije imala svoj grb i zastavu. Prijedlog grba, naime, načinjen je prije nekih desetak godina, ali je odbijen od mjerodavnog državnog Povjerenstva i od tada više nitko nije pokretao to pitanje sve do aktualnog saziva Poglavarstva.
„Budući da načelnik pokreće izradu grba pokrenuo sam to pitanje te je za izradu grba angažirana tvrtka iz Koprivnice. Moram reći kako je svima nama žao što se na mikanovačkom grbu ne nalazi crkva Sv. Bartola, jer je upravo prijedlog da se u središnjem dijelu grba nalazi crkva Sv. Bartola, jedinstveni povijesni, kulturni i arhitektonski spomenik kojim se Mikanovčani toliko ponose, odbijen u Povjerenstvu pri Državnom arhivu s obrazloženjem kako je previše grbova s obilježjima dvoraca, tornjeva, crkava i drugih građevina. Zbog toga smo se odlučili za također vrlo vrijedno i prepoznatljivo obilježje Mikanovaca, a to je naša dvodjelna posuda vučedolske kulture (3.000 do 2.300 godine prije Krista), iznimno vrijedan arheološki nalaz pronađen na gradini u Starim Mikanovcima za gradnje osnovne škole, a koji simbolizira dugovjeku nastanjenost prostora Mikanovaca. Iako smo željeli da posuda bude u svojoj izvornoj smeđoj boji, zbog heraldičkih zakonitosti to nije bilo moguće. Posuda je, naime, uporabni predmet, a uporabni predmeti se po zakonima heraldike prikazuju u zlatnoj boji. Tako je posuda na našemu grbu zlatne boje, boje koja je u ovom slučaju i simbol naših zlatnožutih žitnih polja, sunca iznad ravnice i brojnih plodova kojima nas dariva plodna slavonska ravnica. Posuda stoji na uzvišenju koje simbolizira staromikanovačku gradinu na kojoj je pronađena, ali i novomikanovačko brdo na kojemu se nalazi crkva Sv. Bartola. Uzvišenje je zelene boje, boje naših polja u proljeće, naših livada i stoljetnih slavonskih šuma, a pozadina je plave boje, boje neba iznad slavonske ravnice. Iste plave boje je i zastava u čijem se središtu grb nalazi.“ – ističe načelnik Orlović.
Dodajmo i to kako će sada napokon svojoj svrsi početi služiti i posljednji od tri jarbola postavljena uoči Dana općine prošle godine, namijenjena isticanju državne, županijske i općinske zastave.

 

Skip to content