Udruga žena Stari Mikanovci

Godine 2013.-te obilježila je 35-tu obljetnicu svog postojanja i rada. Osnovana je 1978.godine radi okupljanja i uključivanja žena u društveni život kroz humanitarne, sportske i kulturne djelatnosti. Već 35 godina Udruga žena Stari Mikanovci kontinuirano promiče humanitarni rad, radi na zdravstvenoj edukaciji, promiče sportsku rekreaciju, obogaćuje mikanovački društveni život, sudjeluje u organizaciji svih značajnijih događaja, surađuje sa srodnim udrugama, a uz to se članice redovito druže, organiziraju rekreaciju, putovanje i izlete. Neke od humanitarnih akcija: posjet vinkovačkoj Bubamari, Maloj Tereziji, bolesnicima u Nuštru, obiteljima po potrebi…

U Domovinskom ratu, pri osnivanju bolnice, prikupljale su jastuke, pokrivače za bolnicu, ručno prale i peglale bolničko rublje, radile u bolnici, a uz sve to vodile brigu o prognanicima koje su udomile, pekle su kolače za ranjenike i branitelje koje su posjećivale na ratištu. Uz brojne akcije u kojima su se angažirale na uređenju prostora u Osnovnoj školi, Općini, Domu kulture, mjesnom groblju ili zdravstvenoj ambulanti, uredile su prostor u kojem se danas nalaze, a dobile su ga na korištenje za 20-u obljetnicu rada. U društvenom životu Starih Mikanovaca Udruga žena je oduvijek aktivni čimbenik, bilo da je riječ o Danu općine, Šokadijadi, otvaranju škole, tvornice, pokladnom jahanju ili bilo kojem drugom društvenom događanju.

Također i same doprinose društvenoj aktivnosti u mjestu, pa su tako do 1991.godine tradicionalno organizirale maskenbale, te poslije rata doček Nove godine. Povodom Majčinog dana organizirale su humanitarni koncert za bolesnu djecu u St.Mikanovcima “ZA OSMIJEH MAJKE I DJETETA”. Mnoga priznanja i zahvalnice krase prostore Udruge, a posebna priznanja i nagrade dobile su: 2000-te, 2008/ 2009-te od Hrvatskog sportskog saveza u Zagrebu “SPORT ZA SVE” (čije su članice od 1997.godine) za promicanje rekreacije u maloj sredini. Osim sudjelovanja na Festivalu sportske rekreacije žena u Čakovcu, Maloj Subotici, Ivankovu, Palovcu, od 1997., svake godine sudjeluju organizirano na sportskim Ožujskim susretima žena rekreativki, u organizaciji SPORTA ZA SVE,pod pokroviteljstvom Hrvatskog Olimpijskog Odbora. Žene članice shvatile su trend brinuti se o zdravlju, te vježbaju svake srijede, jer samo zdrave, sretne, zdravog duha mogu usrećiti sve oko sebe, obitelj, užu i širu zajednicu, i dakako, biti spremne pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Skip to content