ŠK Šokadija

Šahovski klub Šokadija Mikanovci

Adresa: Školska 17A,Stari Mikanovci
OIB:
E mail:
Telefon: 
Liga:

11. ožujka 1979. godine, mikanovački ljubitelji šaha na čelu s Markom Jarićem osnivaju Šahovski klub, koji u početku djeluje u prostorijama DVD-a, a 1988. godine seli u svoje vlastite prostorije pored NK Šokadija, gdje i dan danas djeluje.
Rad kluba do Domovinskog rata se očitavao u ligaškim nastupima, susretima Šokadija i klubskim turnirima. Škola šaha djeluje u par navrata, ali bez nekih većih rezultata.
Godine 1993. te početkom 1994. godine dolaskom tada šestogodišnjeg Ante Brkića, klub kreće sa vrhunskim rezultatima u Slavoniji i širom cijele Hrvatske.

NAJBOLJI EKIPNI REZULTATI:

– PRVACI PRVE HRVATSKE JUNIORSKE LIGE 2001 GODINE
– PRVACI HRVATSKE OSNOVNIH ŠKOLA 1998 GODINE
– PRVACI HRVATSKE OSNOVNIH ŠKOLA 2000 GODINE
– PRVACI OSAM GODINA ZA REDOM ŽVS OŠ 1996-2003 GODINE
– PRVACI ŽVS OŠ 2012 I 2013 GODINE

NAJBOLJI POJEDINAČNI REZULTATI:

– 3.MJESTO NA SVJETSKOM PRVENSTVU 2000 – ANTE BRKIĆ
– TRI PUTA PRVAK EUROPE U RAPID ŠAHU 2000-2001 – ANTE BRKIĆ
– SEDAM PUTA PRVAK HRVATSKE OD 9 – 15 GODINA – ANTE BRKIĆ
– SENIORSKI PRVAK HRVATSKE 2011 GODINE – ANTE BRKIĆ
– NAJMLAĐI VELEMAJSTOR U POVIJESTI HRVATSKOG ŠAHA

Ovo su samo najveći rezultati koje su postigli mladi mikanovački šahisti, a postoji još čitav niz titula. Godine 2007. u znak i sjećanje na našeg osnivača kluba i dugogodišnjeg predsjednika pokrećemo manifestaciju pod nazivom “Šahovski dani u Starim Mikanovcima”, gdje je centralni događaj jednodnevni velemajstorski turnir “Memorijal Marko Jarić-Zujo”.
Ova manifestacija postala je najljepše organizirana šahovska priredba u Hrvatskoj, te svake godine okupi kompletnu olimpijsku reprezentaciju Hrvatske u šahu.
Potvrda vrijednosti i organizacije naše manifestacije jest dolazak ministra Jovanovića i Jakovine. Svake godine Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je glavni pokrovitelj, a uz njega i Općina Stari Mikanovci, uz dolazak mnogih važnih osoba kako iz politike tako i iz gospodarstva i poglavito sportskih djelatnika.

Klub sada nastupa u trećoj seniorskoj ligi, kadeti su u prvoj ligi Slavonije, a škola šaha i klubski turniri, kao i turniri prijateljstva su naša svakodnevnica. Predsjednik kluba je Pero Babić, dopredsjednik Zdenko Brkić, te voditelj škole šaha Marko Mrgan.

Veliki Tolstoj je rekao:

“Žalim ljude koji ne znaju igrati šah, i ne piju dobro crno vino.”

Skip to content