RK Mikanovci

Rukometni klub Mikanovci

Adresa: Matije Gupca 2 32284 Stari Mikanovci
E mail: rkmikanovci@gmail.com
Telefon: 
Facebook: https://www.facebook.com/rkmikanovci/
Liga: 3. HRL-istok

Rukometni klub MikanovciRukometni klub “Mikanovci” osnovan je 1982. godine uz pomoć entuzijasta i zaljubljenika u rukomet, koji su svoje vrijeme i svoja financijska sredstva podredili nekom višem cilju kao što je ljubav prema jednoj borbenoj i plemenitoj igri. Sam početak je bio mukotrpan, ali uz ljubav i prepoznavanje sredine da se u Starim Mikanovcima stvara jedno kvalitetno društvo koje ima za cilj odgajati naraštaje mikanovačke djece, nije bilo teško. Ekonomska situacija čitave Slavonije bila je na visokoj razini što je uvelike pridonjelo razvitku samog kluba. Preuredilo se postojeće igralište koje se nalazilo u Starim Mikanovcima, Školska ulica bb i krenilo se u sustav natjecanja. Sam početak natjecanja bio je rezultatski zapažen (natjecanje u županijskim i među županijskim ligama). U to vrijeme na nagovor određenih mikanovčana počinje ponovno pokretanje rukometnog kluba Vinkovci. U idućih par godina RK “Mikanovci” postaju stabilan klub (financijski, natjecateljski, te stručnim i igračkim kadrom) koji svojim radom i igrom promiviraju svoje ime po čitavoj bivšoj državi.

Izgradnjom O.Š. Stjepan Cvrković u St.Mikanovcima 1987. godine sam klub dobiva puno bolje uvjete za svoj daljnji rad (napravljena je školska dvorana koja služi za treniranje i danas, te vanjsko igralište na kojem su se odigravale prvenstvene utakmice).

U ratnim godinama (1991.- 1993.) RK “Mikanovci” se natjeće u međuregionalnoj ligi, no samo natjecanje nije funkcioniralo normalnim tokom. Sami treninzi nisu bili mogući jer se u školskoj dvorani i ostalim prostorijama Osnovne škole nalazila vinkovačka bolnica, a većina igraća i članova kluba bili su Hrvatski dragovoljci.

1994. godine RK “Mikanovci” mijenja ime u RK “Glavnik” i u narednih par godina ostvaruju najveće klubske rezultate u sezoni 94./95., te postaju prvaci međuregionalne lige i samim time se plasiraju iduće sezone u 1B Hrvatsku rukometnu ligu. 1995./1996. godine ostvaruju 10. mjesto u 1B Hrvatskoj rukometnoj ligi što je ujedno i najveći klubski rezultat. U to vrijeme RK “Mikanovci” svoje susrete igra u Vinkovcima i svoju Županiju predstavlja kao najbolji rukometni klub. Ovakvim rezultatima pojavilo se mnogo zaljubljenika u samim Mikanovcima pa i šire, te se počinje intezivno raditi na mlađim uzrastima koji isto tako pridonose promoviranju imena u rezultatskom smislu. Radi nedovoljnih uvjeta (športska dvorana, financijska sredstva, smjena generacije igrača i ostalih problema) u narednim godinama dolazi do laganog pada u natjecanjima.

2001. godine klub vraća staro ime te se ponovo zove RK “Mikanovci”. 2002. godine RK “Mikanovci” postaje prvak ŽRL i ostvaruje plasman u 3.HRL. Istok gdje se natjeće do sezone 05./06. sa veoma dobrim rezultatima. Nakon toga dolazi do prekida rada, klub se nalazi u statusu mirovanja do 10. mjeseca 2011. godine. Kada se na inicijativu pojedinaca okupljaju mlađi bivši igrači uz pomoć pojedinih starijih članova pokreću klub i počinju sa radom mlađih dobnih kategorija, seniorskim timom i kreću sa natjecanjem u Županijskoj rukometnoj ligi. U proteklom periodu mještani, Općina i Županija su prepoznali naše zalaganje i rad, kao i promociju našeg sela ,ali i same rukometne igre.

RK Mikanovci -Foto: RK Mikanovci FB
Skip to content