Općina

POVIJEST OPĆINE

Mjesto Hrvati (Horvati) bilo je na mjestu današnjih Starih Mikanovaca i spominju se 1239. godine u darovnici hercega Kolomana biskupu Bosanskom, a kasnije potpada pod posjede Biskupije đakovačke. U istoj darovnici iz 1239. godine spominje se i naselje Nagy Falu Cruciferorum ili Magna Villa (Veliko Selo), koje se nalazilo sjeverno od naselja Hrvati – vjerojatno na brežuljcima Paskovac i Mezevac, malo južnije je naselje Sveti Nikola.

U naseljima Veliko selo (Magna Villa ili Nagy falu cruciferarum, naselje na području današnjega Mezevca) i Hrvati (na Gradini i sjeverozapadno od nje, a na zapadu i jugu do današnjega potoka Kaluđer – čiji naziv vjerojatno dolazi od narodnog naziva za Ivanovce – kaluđeri) križarski vitezovi – monasi Ivanovci dobili su 29. siječnja 1238. godine darovnicom od ugarskoga kralja Bele IV., a na nagovor hercega Kolomana, posjed od deset jutara zemlje. Iz te darovnice je dio teksta …

VIŠE INFORMACIJA

NAĆELNIK OPĆINE

OPĆINA

Stari Mikanovci su najzapadnija općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Općina graniči sa Osječko-baranjskom županijom na tri prilaza: Đakovo, Vrbica (Osijek) i Strizivojna (Slavonski Brod).

Na potezu željezničke pruge Zagreb-Vinkovci smjestila su se dva sela općine: Stari Mikanovci i Novi Mikanovci. Kraj Mikanovaca protječu pritoci Bosuta: Biđ i Jošava s Kaznicom. Zemljište na jugu sela Pačare (livade) i Utvaj (pašnjak) zajedno s dijelom koji se zove Kaluđer spada u močvarno tlo. Selo okružuju žitorodna polja, polja šećerne repe i šume: stari i novi Panjik, Gajić, Renovica i Cerik.

KONTINUITET NASELJENOSTI
MJESTO HORVATI
NASTANAK I NAZIV MJESTA
PLANSKO NASELJAVANJE
SAGRAđENA CRKVA
 oko 7000 godina
na mjestu današnjih Starih Mikanovaca
Stari Mikanovci
Starih Mikanovaca
sv. Klare.

5000 g.p.Kr.
1239
1395
1700
1810

STANOVNIŠTVO OPĆINE STARI MIKANOVCI (popis 2011.)

0
Stanovnika
0
Žensko
0
Muško
0
Stari Mikanovci
0
Novi Mikanovci
Skip to content